Adobe Labs projeleriden biri olan Pixel Bender teknolojisi, video ve imaj işleme alanında, yazılım geliştiricilerin kendi eklentilerini kolaylıkla oluşturmalarına ve ön izleme yapmalarına olanak tanıyor. Donanım türlerinden bağımsız olarak, filtre ve efektler oluşturmak için, Pixel Bender Kernel Language adı verilen XML tabanlı dil ile imaj işleme algoritmaları geliştirebilir, geliştirdiğiniz bu algoritmaları test ederek program eklentisi haline dönüştürebilirsiniz. Pixel Bender ile eklenti geliştirmek istiyorsanız öncelikle Mac OS X ve Windows platformları için geliştirilen Pixel Bender ToolKit paketini indirmeniz gerekiyor. Bu paketi http://tinyurl.com/pixtool adresinden indirebilirsiniz. İnceleme yazımızda, yazılım kısmından ziyade, Pixel Bender ile oluşturulan plug-in’leri inceleyeceğiz.
Pixel Bender Photoshop CS5 Plug-in
Adobe Labs Pixel Bender geliştirme takımı, Photoshop CS5 için, bu teknoloji ile geliştirdikleri bir plug-in seti yayınladı. Özellikle bilgisayarınızın işlemci ve ekran kartı yetenekleri sonuna kadar kullanan bu eklentiler, uygulama performansları ile de sizleri şaşırtabilir. Photoshop CS5 ile Pixel Bender filtre ve efektlerini kullanabilmek için öncelikle buradan, 32 bit veya 64 bit Pixel Bender plug-in indirmelisiniz.
İndirdiğiniz .mxp uzantılı dosya Adobe Extensions Manager CS5 uygulamasında açılacaktır. Kullanım sözleşmesini onayınızı takiben eklenti otomatik olarak Photoshop CS5 uygulaması içerisine yüklenecektir.
Pixel Bender filtreleri kullanıma hazır. Photoshop uygulamasını açarak, Filter > Pixel Bender > Pixel Bender Gallery menüsü altındaki hazır filtre paketini kullanabilirsiniz.
Pixel Bender filtreleri, Photoshop CS5 uygulama klasörü içerisindeki Pixel Bender Files isimli klasörde saklanır. Şimdi yalnızca RGB renk modunda çalışan bu filtrelere yakından göz atalım…
Circle Splash
Bu filtre ile fotoğraflara dairesel bir hız efekti kazandırabilirsiniz.
Filtrenin ayar bölümünde yer alan Radius değeri, efektte net olarak görünecek dairenin çapını, Center başlığı altındaki 0 ve 1 değerleri ise dairenin fotoğraf üzerindeki yatay ve dikey koordinatlarını ayarlamanıza yardımcı olur.
Convergence
Bu filtre ile fotoğraftaki renk kanallarına farklı ofset değerleri vererek Red, Green ve Blue kanallarını ayrıştırabilirsiniz.
Fisheye
Bu filtre ile fotoğraflara balık gözü olarak tabir edilen lens efekti uygulayabilirsiniz.
Filtrenin ayar bölümünde yer alan x ve y axis değerleri efektin yatay ve dikey konumdaki eksenini, radius değeri ise efektin çapını belirler.
Hole
Bu filtre ile fotoğrafları dairesel şeklide deforme ederek doğal delikler oluşturabilirsiniz.
Filtrenin ayar bölümünde yer alan Radius değeri deliğin çapını, Center başlığı altındaki 0 ve 1 değerleri ise dairenin fotoğraf üzerindeki x ve ye koordinatlarını ayarlamanıza, Edge smoothing değeri ise deliğin etrafındaki yumuşatma değerini ayarlamanıza yardımcı olur.
Kaleidoscope
Bu filtre ile fotoğraflardan inanılmaz desenler oluşturabilirsiniz.
Filtrenin ayar bölümünde yer alan Fade color değerleri renk ton geçişlerini, Center point değerleri yatay ve dikey eksende desenin tekrar noktalarını, Size değeri ölçek boyutunu, Fade değeri şeffaflık oranını, Rotation angle değeri de desenin dönme açısını ayarlamanıza yardımcı olur.
Oil Paint
Bu filtre ile fotoğraflara yağlı boya veya plastik doku etkisi uygulayabilirsiniz.
Filtrenin ayar bölümünde yer alan Stylization değeri boya detaylarını, Cleanliness değeri yumuşaklığı, Colorization değeri renk doygunluğunu, Brush scale değeri fırça boyutunu, Brush contrast değeri de çalışmanın keskinliğini ayarlamanıza yardımcı olur.
Pixelate
Bu filtre ile fotoğraflara pikselleştirebilirsiniz.
Standart pikselleştirme filtrelerinden farklı olarak, filtrenin ayar bölümünde yer alan Pixel size bölümünden oluşturacağınız piksellerin en-boy orantısını kendiniz belirleyerek dikdörtgen formlu pixeller oluşturabilirsiniz.
RippleBlocks
Bu filtre ile fotoğraflarda su yüzeyi dalgalanması etkisi veya lenticular malzemelerdeki çizgisel tarama etkilerini oluşturabilirsiniz.
Filtrenin ayar bölümünde yer alan Amplitude değerleri ile yatay ve dikey konumdaki dalgalanma boyutunu, Wavelength değerleri dalgalanmaların yatay ve dikey konumdaki kırılma genişliklerini, Phase değerleri de dalga hareketlerinin yatay ve dikey eksendeki hareketini ayarlamanıza yardımcı olur.
Smudge
Bu filtre ile fotoğraflarda yuvarlak desenli lekeler oluşturabilirsiniz.
Filtrenin ayar bölümünde yer alan Amount değeri, lekelerin boyut ve sayısını ayarlamanıza yardımcı olur.
Spherize
Bu filtre ile fotoğraflara küresel mercek efekti uygulayabilirsiniz.
Filtrenin ayar bölümünde yer alan Radius değeri merceğin çapını, Center başlığı altındaki 0 ve 1 değerleri merceğin fotoğraf üzerindeki yatay ve dikey koordinatlarını ayarlamanıza, Refraction index değeri ise mercekteki büyütme efektinin şiddetini ayarlamanıza yardımcı olur.
SpinRadialBlur
Bu filtre ile fotoğraflara dairesel hareketli blur efekti uygulayabilirsiniz..
Filtrenin ayar bölümünde yer alan Blur Amount değeri bulanıklığın şiddetini, Blur Center değerleri yatay ve dikey eksende dairesel bulanıklığın konumunu, Radius of Influence değeri de dairenin çapını ayarlamanıza yardımcı olur.
Pixel Bender Photoshop CS4’te de çalışır mı?
Elbette. Pixel Bender Plug-in for Photoshop CS4 eklentisini buradan indirebilirsiniz.
Diğer Pixel Bender filtreleri
Pixel Bender Exchange sayfasını ziyaret ederek kullanıcılar tarafından geliştirilen birçok Pixel Bender filtresini bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu sayfalarda Photoshop’un yanı sıra Adobe Premierre ve Adobe Flash Player için de geliştirilen Pixel Bender filtreleri yer alıyor.
İnternet üzerinden indirdiğiniz Pixel Bender filtrelerini, Photoshop uygulama klasörü içerisinde bulunan Pixel Bender Files isimli klasöre kopyalayarak kullanabilirsiniz.
Pixel Bender Plug-in’i bilgisayardan kaldırmak
Pixel Bender Plug-in’i bilgisayarınızdan kaldırmak Adobe Extension Manager Uygulamasını açın. Ürünler sütunundan Photosop’u seçerek listelenen plug-in’ler arasından Pixel Bender’i bularak satırın sağında yer alan Kaldır düğmesi yardımıyla silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Ekran kartı desteği
Pixel Bender Plug-in’ileri isterseniz bilgisayarınız işlemcisi yerine ekran kartınızı (GPU) kullanarak da uygulayabilirsiniz. Her filtrenin ayar penceresinde Process on GPU seçeneğini bulabilirsiniz.
Desteklenen ekran kartı donanım listesi ve diğer sistem gereksinimleri bilgileri için bu sayfadan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Keyifli çalışmalar…
“Plug-in’lerin gücü adına: Adobe Pixel Bender” için 3 yanıt
yükledim fakat filtre menüsünde görünmedi bender
bu işelmin gerçekleştirile bilmesi için gereken izinlere sahip değilsiniz. izin almak için sistem yöneticinizle bağlantı kurun hatası alıyorum…
benle aynı sorunu yaşayanlar için çözüm