Kategoriler
Adobe

Photoshop Layer Comps

Layer Comps

Merhaba sevgili okurlar. Birçok müşteri, tasarımcının zeki, çevik ve alternatif üretme konusunda elini korkak alıştırmayanını sever 🙂 Bu varsayımdan yola çıkarak Photoshop ile bol alternatifli bir poster çalışması yapacağız.

Tek bir Photoshop belgesi üzerinde alternatifli çalışmalar üretirken, birçok layer’ın farklı varyasyonlarda kopyasını üretmek gerekebilir. Bu da layer sayısında artış ve dolayısıyla biraz layer karmaşası anlamına geliyor.

Layer comp kullanarak bu işlemi olabildiğince sadeleştirmeye çalışacağız. Photoshop’ta yapılan tasarımların alternatif versiyonlarını geliştirirken ortaya çıkan layer karmaşasından “Layer Comp” kullanarak kurtulabilirsiniz…

LAYER COMP OLUŞTURMAK

Poster çalışmamız 3 ana öğeden oluşuyor: Logo, araç görseli ve zemin. Örneğimizdeki Photoshop belgesinde, zeminde kullanılan bir doku ve 3 farklı araç görseli bulunuyor. Layer comp oluşturmadan önce ilk alternatif görüntümüzü ayarlıyoruz.

1) İlk çalışmamızda zemin ve mini layer ikilisinin layer görünürlüğünü açarak kompozisyonumuzu oluşturuyoruz. Logo layer’ı her alternatifte ortak kullanılacak öğe olacak. İlk kompozisyonumuzu ayarladıktan sonra Layer Comps panelini açarak altta bulunan New Layer Comp düğmesine tıklıyoruz. Açılan Layer Comp Options penceresinde name bölümüne ilgili kompozisyona vermek istediğimiz ismi yazıyoruz.

layercomp_02

Picture 4

Layer comp kullanarak layer’ların 3 farklı özelliğini kayıt altına alabilirsiniz:
Visibility: Layer’ların görünürlük/görünmezlik özellikleri, blend modes (advanced blending, multiply, screen, overlay vb.) ve opacity değerleri.
Position: Layer’ların x-y koordinat düzlemi üzerindeki pozisyonları.
Appearance (Layer Style): Layer stil efektleri (Drop Shadow, Inner Shadow, Outer Glow, Inner Glow, Bevel and Emboss, Satin, Color Overlay, Gradient Overlay, Pattern Overlay, ve Stroke) olarak karşımıza çıkıyor.

2) İkinci çalışmamızda mini görselinin kırmızı zeminli versiyonunu oluşturacağız. Zemin renk alternatifi için zemin layer’ını kopyalamak yerine yeni bir Hue/Saturation adjistment layer oluşturacağız. Böylelikle tasarımın istediğimiz aşamasında Hue/Saturation değerlerine müdahale etme şansımız olacak.
Bu kompozisyonda zemin, Hue/Saturation kırmızı ve logo layer’ımız görünür olacak. Kompozisyon görünümünü ayarladıktan sonra Layer Comps paneli üzerinden kırmızı mini isimli yeni bir layer comp oluşturuyoruz.

Kırmızı Mini

3) Üçüncü çalışmamızda clk görselini gri bir zemin alternatifi ile kullanacağız. Zemin alternatifimiz için yine bir Hue/Saturation adjustment layer oluşturacağız. Gri adjistment layer’ı oluşturduktan sonra kompozisyonumuz için zemin, Hue/Saturation gri ve clk layer’larını görünür yaparak diğer zemin ve araç içi görsel katmanlarının görünürlüklerini kapatıyoruz. Görünümü ayarladıktan sonra Layer Comps paneli üzerinden gri clk isimli yeni bir layer comp oluşturuyoruz.

Gri CLK
4) Dördüncü  çalışmamızda gri zemin üzerine suv görselinin kullanıldığı bir alternatif yapacağız. Zemin, Hue/Saturation gri ve suv layer’larını görünür yaparak diğer zemin ve araç içi görsel katmanlarının görünürlüklerini kapatıyoruz.
Çalışmada suv görselinin tonları açık olduğu için logonun görünürlüğü oldukça zayıf kaldı. Bu nedenle tüm çalışmalarda sabit olarak kullandığımız logo layer’ına bir miktar outer glow layer efekti uyguluyoruz. Görünümü ayarladıktan sonra Layer Comps paneli üzerinden gri suv isimli yeni bir layer comp oluşturuyoruz.

Gri SUV
5) Beşinci çalışmamızda suv görselini kırmızı bir zemin alternatifi ile kullanacağız. Kompozisyonumuz için zemin, Hue/Saturation kırmızı ve suv layer’larını görünür yaparak diğer zemin ve araç içi görsel katmanlarının görünürlüklerini kapatıyoruz. Görünümü ayarladıktan sonra Layer Comps paneli üzerinden kırmızı suv isimli yeni bir layer comp oluşturuyoruz.

Kırmızı SUV
6) Altıncı çalışmamızda daha önce oluşturduğumuz mavi mini kompozisyonunun, logonun alt bölümde, resmin ise biraz daha üstte yer aldığı bir versiyonunu yapacağız. Öncelikle Layer Comps panelinde kayıtlı bulunan mavi mini satırının solunda bulunan kutucuğa tıklayarak mavi mini kompozisyonu görüntüsüne geri dönüyoruz. Otomatik olarak zemin, ve mini katmanları görünür, diğer adjustment ve araç içi görsel katmanları görünmez olacaktır. Ayrıca bir önceki kompozisyonda kullandığımız logonun outer glow efekti de bu kompozisyonda kullanılmadığından dolayı görünmez olacaktır. Gördüğünüz gibi layer comp’ları oluşturduktan sonra alternatif versiyonlar arasında geçiş yapmak oldukça hızlı ve pratik.
Şimdi selection tool ile mini katmanımızı biraz üste, logo katmanımızı da aşağıya taşıyoruz. Görünümü ayarladıktan sonra Layer Comps paneli üzerinden mavi mini v2 isimli yeni bir layer comp oluşturuyoruz.

Mavi Mini V2
Görüldüğü gibi, layer’ları oldukça verimli ve ekonomik kullanarak 6 farklı tasarım alternatifi oluşturduk ve her bir alternatifi layer comp olarak kaydettik. Artık tasarımları görüntülemek için layer’ları tek tek açıp kapatmamıza gerek kalmıyor.
Layer Comps panelinden istediğimiz çalışmayı anında görüntüleyebiliriz. Örneğin Layer Comps paneli üzerinden kırmızı suv görünümünü seçtiğimizde zemin+hue saturation kırmızı+suv layer’larının görünürlüğü açılarak logo layer’ına outer glow efekti uygulanacaktır. Mavi mini v2 görünümünü seçtiğimizde ise zemin ve mini layer’larının görünürlüğü açılacak, mini görseli yukarıya, logo görseli aşağıya taşınarak logo layer’ında bulunan glow efekti kapatılacaktır. Diğer layer’lar da görünmez olacaktır. Oldukça pratik değil mi? Artık manuel olarak farklı dökümanlar üzerinde çalışmamız veya her alternatif için tek tek layer’ları kopyalayarak görünürlük özelliklerini açıp kapatmamız gerekmiyor.

LAYER COMP’LARI DÜZENLEMEK

Oluşturduğunuz layer comp üzerinde bir değişiklik yapmak istersek ne yapmalıyız? Öncelikle kompozisyonunuzu revize edeceksiniz. Sonrasında Layer Comps paneli listesinden güncellemek istediğiniz layer comp’u seçerek panel altında bulunan “Update Layer Comp” butonuna tıklayabilir veya panel menüsüden “Update Layer Comp” yukarı açılır menüsünü seçmeniz yeterli. Layer comp, çalışmanın mevcut göründüğü hali ile güncellenecektir. Yine panel altında bulunan “Previous/Next Layer Comp” butonlarını kullanarak layer comp’lar arasında görüntüleme geçişi yapabilirsiniz. Görüntülemekte olduğunuz layer comp’tan bir önceki layer özelliklerine geri dönmek istediğiniz takdirde “Restore Last Document State” palet menüsünü kullanabilirsiniz.

Restore Last Document State

LAYER COMP’LARI BİRER DOSYA OLARAK KAYDETMEK

Ya oluşturduğumuz 6 farklı çalışmayı 6 farklı belge olarak kaydetmek istersek? Bunun da kolay bir yolu var elbette. Çalışmamız açıkken File/Script/Layer Comps to Files menüsünü kullanarak ister tüm layer comp’ları, istersek Layer Comps panelinden seçtiğimiz spesifik layer comp’ları bmp, jpeg, pdf, psd, targa, tiff ve png formatlarında otomatik olarak kaydedebiliriz.

Layer Comps to Files

LAYER COMP’LARIN DİĞER PROGRAMLAR İLE ETKİLEŞİMİ

Adobe Illustrator
Layer comp’ların nimetlerinden faydalanmak sadece Photoshop’a özgü bir özellik değil elbette. InDesign ve Illustrator programlarında, Place komutu vererek psd dosyasını sayfaya yerleştirirken, açılacak olan seçenekler penceresinden (InDesign’da place penceresinde bulunan show import options” seçeneğini işaretleyerek) psd dosyasının hangi layer comp versiyonunu almak istediğinizi seçebilirsiniz.

Adobe InDesign

Böylelikle önceden kaydedilmiş 6 farklı dosya ile çalışmak yerine, tek psd dosyasını 6 farklı kompozisyonda programlara aktarabiliriz.

TASARIM KADAR SUNUM DA ÖNEMLİ

6 farklı poster çalışmamızı tamamladık. Şimdi bunları dijital ortamda sunmak için slideshow olarak pdf formatında kaydetmek bu işlem için biçilmiş kaftan. File/Script/ menüsü altında bulunan Layer Comps To PDF script’ini kullanarak  ister tüm layer comp’ları, istersek layer comp panelinden seçtiğimiz spesifik layer comp’ları pdf formatında slideshow olarak kaydetmeniz mümkün.
Layer Comps to PDF penceresinde bulunan Advance Every … seconds seçeneği ile her sayfanın kaçar saniye aralıklarla slideshow olarak gösterileceğini ayarlayabilirsiniz. Loop after last page seçeneği ise sunumunuz bittiği zaman otomatik olarak tekrar başlayarak bir döngü oluşturacaktır. Sonuç olarak oluşturduğunuz PDF dosyası, Acrobat’ta açıldığı zaman, otomatik olarak başlayan tam ekran bir PowerPoint sunusundan farksız olacak.

Layer Comps to PDF

SON OLARAK…

Layer comp kullanılırken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir kural var. Illustrator ve InDesign programları ile yapılan çalışmalarda, bir psd dosyası layer comp görüntü seçenekleri kullanılarak sayfaya aktarıldığında, daha sonra Photoshop üzerinde bu psd belgesi ile ilgili yapılacak değişiklikler konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Bir layer comp kullanılarak resim aktarıldıktan sonra, Photoshop’da ilgili psd dosyasının layer düzeni değiştirilir veya mevcut layer’lardan biri silinirse istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.
Layer comp özelliğini bu programlarla sorunsuz kullanmak için Photoshop’da yaptığınız değişikliklerden sonra layer comp’ları güncellemeyi unutmamak gerekiyor. Herkese iyi çalışmalar…

(Photoshop Magazin Şubat 2009 sayısında yayınlanmıştır)

“Photoshop Layer Comps” için 2 yanıt

Mükemmel ve yalın bir anlatım. Çok çok işe yarar bir püf. Teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir