Kategoriler
Apple

Uzaktan Erişim Dosyası 3 – Timbuktu Pro

Timbuktu ProAfrika’daki unutulmuş topraklarda bile olsanız, dünyadaki bilgisayarlar elinizin altında…

Merhaba. Uzaktan erişim dosyamıza alternatif uzaktan erişim yazılımlarını inceleyerek devam ediyoruz. Bu ay inceleyeceğimiz yazılım Netopia tarafından üretilen Timbuktu Pro. Timbuktu, Afrika’daki Mali Cumhuriyeti’nde bir şehir. Anglosaksonlar “tanrının unuttugu yer” anlamında kullanırlarmış bu kelimeyi. Netopia, programa bu ismi verirken  “Afrika’daki unutulmuş topraklarda bile olsanız dünyadaki bilgisayarlara ulaşmanız mümkün” mesajı mı vermek istedi bilinmez 🙂 Şaka bir yana, dağ başında bile olsanız telefon iletişimi kurabildiginiz her yerden uzaktan erişim yazılımları ile uzaktaki bilgisayarlara bağlanmanız mümkün.

Timbuktu Pro ile yerel ağ, internet veya doğrudan telefon hattını kullanarak Mac’lere ve diğer platformlardaki bilgisayarlara kolaylıkla bağlanabilirsiniz. Timbuktu Pro size uzaktaki bilgisayarları izleme, kontrol etme, dosya alışverişi, sesli ve yazılı mesajlaşma, bilgisayar profilini görüntüleme gibi seçenekler sunar. Son sürüm olan 8.6 versiyonu ile Universal olarak derlenen yazılım, Intel işlemcili Mac’ler üzerinde de kullanılabiliyor. Yeni versiyonda Universal olması dışında gözümüze çarpan diğer büyük yenilik ise Skype entegrasyonu.

Timbuktu Pro 8 için minimum sistem gereksinimleri:

• Mac OSX 10.3.9 ve sonrası

• 15 mb boş disk alanı

• 128 mb ram

• TCP/IP ve Skype bağlantıları için ağ/internet bağlantısı

• Direkt arama için 56k modem

• Skype entegrasyonu için Skype 1.4 ve sonrası, mikrofon

Yükleme ve ayarlar:

System Administrator (ROOT) olarak oturum açın.  Yazılımı web üzerinden satın aldıysanız dmg dosyasını çift tıklayarak disk imaj dosyasının içerisindeki, CD olarak satın aldıysanız cd içerisindeki Timbuktu Pro klasörünü Applications klasörüne sürükleyin. Daha sonra Applications klasörüne kopyaladığınız Timbuktu Pro klasörünü açarak programı çalıştırın. İlk açılış için sistem kullanıcı adı ve şifrenizi girerek aktivasyon kodunuzu tanıttıktan sonra bilgisayarınızda Skype 1.4 veya üstü bir versiyon yüklü olması durumunda Skype API Security uyarı penceresiyle karşılaşacaksınız.

Seçeneklerden sırasıyla Timbuktu Pro’nun Skype kullanmasına tamamiyle izin verebilir, Skype kullanmadan önce onay alınmasını isteyebilir veya Skype ile entegre çalışmasını engelleyebilirsiniz.

Bir diğer yükleme metodu ise “Push Installing” seçeneği.

Timbuktu Pro yüklü bir Mac ile Remote Login paylaşımı açık olan diğer Mac’lere yazılımı yüklemeniz veya versiyon güncellemeniz mümkün. New Connection penceresinden Remote Login paylaşımı aktif  (System Preferences/Sharing panelinden aktif hale getirilebilir) bilgisayarı seçerek Service menüsünden Install Timbuktu komutu verin. Bilgisayarın Admin kullanıcı adı ve şifresini girerek yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Gelelim bağlantı kurmak için yapılması gereken ayarlara…

Timbuktu Pro iki farklı modda çalışabilme özelliğine sahip. Dilerseniz normal modda başka bilgisayarlara bağlanmak ve kendi bilgisayarınızı başkalarının yönetebilmesi için paylaşıma açmak amacıyla kullanabilir, dilerseniz Help Desk modu ile yazılımın özelliklerini kısıtlayarak bilgisayarın yalnızca dışarıdan gelen bağlantı taleplerine yanıt verebilmesini sağlayabilirsiniz. Preferences/Features listesinde bulunan “Help Desk Mode” seçeneğini işaretlediğiniz takdirde, ilgili bilgisayar sadece TCP/IP kanalından gelen bağlantı taleplerine cevap vererek Timbuktu Pro’nun diğer tüm fonksiyonlarını (Skype ve Direct Dial modu, başka bilgisayarlara bağlanma özelliği vb.) iptal edecektir. Bu özelliği aktif hale getirmeden önce unutmamanız gereken bir şey var; tekrar standart moda dönüşünüz mümkün değil. Standart modda Preferences/Features listesinden adres defteri, modem ile direkt arama , TCP/IP iletişimi, kontrol ve izleme özellikleri,  mesajlaşma, dosya alışverişi, Bonjour ve Skype entegrasyonu özelliklerinden istediklerinizi aktif hale getirerek Timbuktu Pro’yu kullanabilirsiniz. Eğer telefon hattınızı kullanarak bağlantı kurmak isterseniz Preferences/Dial Direct bölümünden modem tercihlerinizi düzenlemeniz gerekmekte. Gerekiyorsa özel proxy sunucusu, TCP bağlantı portu ve TCP güvenlik ayarlamalarını da ilgili panellerden yapabilirsiniz.

Erişilebilirlik seçeneklerini Setup/Incoming Access menüsünden veya bilgisayarınızın üst menü çubuğunda yer alan program menüsünden de yönetebilirsiniz.

Dilediğiniz zaman bilgisayarınıza TCP/IP, Dial Direct ve Skype erişimlerini açma-kapatma komutları verebilirsiniz. Setup/Define Users sekmesinden ise “konuk” ve “izin isteyerek bağlantı kurma” seçeneklerini düzenlemeniz mümkün.

Timbuktu Pro tercihlerini güvenlik altına almak isterseniz, yine Preferences listesinde bulunan Master Password bölümünden kendinize bir güvenlik parolası tanımlayabilirsiniz. Parola tanımlandıktan sonra Define Users, Incoming Access, Preferences, Security tanımlamaları parolasız değiştirilemeyecektir. Tanımladığınız parolayı unuttuğunuz takdirde programı silerek yeniden yüklemeniz gerekiyor.

Tercihler düzenlendikten sonra artık bağlantı kurmaya hazırsınız.

Haydi bağlanalım!

Timbuktu Pro, farklı bağlantı metodlarını kullanarak uzaktaki bilgisayarlara ulaşabilir. Uzaktaki bir bilgisayarı bulmak için File menüsünde bulunan New Connection sekmesini kullanarak New Connection penceresini açabilir, bağlanmak istediğiniz servisi seçebilirsiniz..

Adress Books: Bağlantı kurduğunuz bilgisayarları farklı kategorilerde adres defterleri oluşturarak listeyebilir, istediğiniz zaman listeden seçim yaparak kolaylıkla bağlanabilirsiniz.

Bonjour: Yerel ağ üzerinde, IP numarası bilgisine ihtiyaç duyulmaksızın Timbuktu ve Remote Login servisi aktif Mac’lerin listesini görüntüler. İlgili bilgisayarı seçerek bağlantı kurabilirsiniz.

Dial Direct: Telefon hattına bağlı bir bilgisayar ile, bağlı olduğu telefon numarasını arayarak bağlantı kurabilirsiniz.

Skype: Skype 1.4 ve üstü bir versiyon kullanıyorsanız, Skype listenizde bulunan Timbuktu Pro kullanıcılarına bağlanmanız mümkün. Tabiki öncelikle Skype programının açık olması gerekiyor. Skype listenizde bulunan tüm kullanıcılar, New Connection/Timbuktu penceresinde listelenerek, o an aktif olan kullanıcıların isimlerinin karşısında Timbuktu Pro’nun yüklü ve aktif olma durumunu belirten “yes” ve “no” ifadelerini yerleştiriyor. Size de listeden ilgili kullanıcıyı seçip bağlantıyı kurmak kalıyor. Bu servisin asıl önemli tarafı, bağlanmak istediğiniz kullanıcının IP numarasına ihtiyacınız olmaması. Hatta kullanıcı bir router arkasından internet bağlantısı kursa dahi (router üzerinde herhangi bir port kısıtlaması ve özel firewall kuralları tanımlanmamışsa) herhangi bir port yönlendirmesi ayarına ihtiyaç duyulmaksızın rahatlıkla bağlantı kurulabilmesi.

TCP/IP: Bağlantı kuracağınız bilgisayarın internet adını, IP numarasını veya Internet Locator Server’a kayıtlı e-posta adresini biliyorsanız adres bölümüne alan adı/IP numarası bilgisini girerek bağlantı kurabilirsiniz.

Internet Locator Server: Uzaktan erişim dosyamızın ilk bölümünde bahsedilen DynDNS servisine benzer bir yapıya sahip. Preferences/IP Locator bölümüne e-posta adresi girilerek IP numarası Netopia sunucularına kaydedilebilir, aynı bölümde bulunan Advanced butonuna basarak özel ayarlamalar yapabilirsiniz. Direkt olarak modem üzerinden internet bağlantısı kurulması durumunda oldukça kullanışlı bir özellik olarak gözümüze çarpıyor. New Connection penceresindeki TCP/IP tabında bulunan adres satırına bağlanmak istediğiniz bilgisayarın kullanıcısının tanımladığı e-posta adresini yazmanız yeterli. Timbuktu Pro, Netopia’nın sunucularına bağlanarak ilgili bilgisayarın IP numarasını tespit edecek ve bağlantıyı gerçekleştirecektir. Bir ağ üzerindeki router’ın arkasından internete bağlanmanız durumunda ise IP numaranız iç ağ numarası olacağından, router üzerinde port yönlendirmesi veya özel bir kural tanımlaması yapılmadıkça bu özellik kullanışlı olmayacaktır.

TCP/IP Scanner: Yerel ağ üzerinde bulunan Timbuktu uyumlu bilgisayarların listesini IP numaralarına göre görüntüler. İlgili bilgisayarı seçerek bağlantı kurabilirsiniz.

New Connection penceresinden uygun bir bağlantı yolu tespit ederek bağlanmak istediğiniz bilgisayarı listeden seçtikten sonra Button Bar’ı kullanarak dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.

Bağlantı kurmadan önce karşınıza çıkan mini pencereden konuk, izin isteyerek bağlan, kayıtlı kullanıcı olarak bağlan, kayıtlı kullanıcı olarak güvenli bağlan seçeneklerinden uygun olanı seçerek bağlantı kurabilirsiniz. Bağlantı kurmak istediğiniz bilgisayar kullanıcısı, kullanıcı ad ve şifre bilgilerini sizinle paylaşmak istemiyorsa Guest veye Ask for Permission modları uygun olacaktır. Kullanıcı ad ve şifre bilgisine sahipseniz Registered User seçenekleri ile bağlanabilirsiniz.

Send: Uzaktaki bilgisayara mesaj, dosya ve  klasör gönderebilirsiniz.

Exchange: Uzaktaki bilgisayar ile karşılıklı dosya alışverişi yapabilirsiniz.

Control: Uzaktaki bilgisayarı denetiminiz altına alabilirsiniz.

Observe: Uzaktaki bilgisayarın ekran görüntüsünü izleyebilirsiniz.

Chat: Uzaktaki bilgisayar ile karşılıklı yazılı sohbet edebilirsiniz.

Notify: Uzaktaki bilgisayar aktif hale geldiğinde haberdar olabilirsiniz.

Intercom: Uzaktaki bilgisayar ile sesli sohbet yapabilirsiniz.

Invite: Diğer kullanıcıları bilgisayarınıza bağlanmaları için davet edebilirsiniz.

Profile: Uzaktaki bilgisayarın sistem profil bilgisini raporlayabilirsiniz.

Skype Call: Skype üzerinden ilgili kullanıcıya sesli çağrı gönderebilirsiniz.

Skype Chat: Skype üzerinden ilgili kullanıcıya yazılı mesaj gönderebilirsiniz.

Dial Direct: Telefon hattını kullanarak uzaktaki bilgisayara bağlanabilirsiniz.

Activate Modem: Telefon hattı kullanarak sesli bir görüşme yaparken, bu butona basarak Dial Direct moduna geçebilirsiniz. Mevcut bağlantıdaki arama/aranma durumuna göre bilgisayarınız otomatik olarak arama modu veya cevap verme moduna geçerek hattın diğer ucunda bulunan bilgisayar ile bağlantı kuracaktır.

Save Adress: İlgili bilgisayarı adres defterinize kaydedebilirsiniz.

Install Timbuktu: Uzaktaki bilgisayara Timbuktu Pro yükleyebilirsiniz.

Görüntülediğiniz/kontrol ettiğiniz bilgisayarı ekranınızda bir pencere içinde veya tam ekran modunda görebilir, pencere kenarında veya ekranın üst köşesinde çıkan paleti kullanarak kontrol, panoya kopyalanmış bilgilerin paylaşımı, ekran rengi görüntüleme modu, ekran resmi çekme, ekran görüntüsünü QuickTime filmi olarak kaydetme vb. işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz. Özellikle ekran görüntüsünü QuickTime filmi olarak kaydetme opsiyonu oldukça hoşuma giden özellikler arasında yer alıyor.

Performans:

Timbuktu Pro, yerel ağ içerisinde, 100mbps ethernet bağlantısı ve 54mbps kablosuz bağlantı üzerinde size başka bir bilgisayarın başındaymışsınız hissi uyandırmıyor. Ekran yenilemesinde biraz yavaşlık mevcut. Buna rağmen işinizi rahatlıkla halledebiliyorsunuz. 1000mbps hızındaki bir ethernet ağı bağlantısında tam performansı yakalamanız mümkün. 512k ADSL bağlantısında ise yavaş kalıyor. Tabiki burada Türk Telekom’u bir kez daha sevgi ile anıyoruz 🙂 Skype bağlantısının performansı, yine internet bağlantı hızı ile orantılı. Dial Direct yöntemi ile telefon hattı üzerinden bağlantıda ise ekran renk modunu minimum seviyeye indirgediginiz takdirde birşeyler yapabiliyorsunuz. Geçen ay ARD için bahsettiğimiz performansı artırmak için yapılması gerekenler Timbuktu Pro için de geçerli.

Timbuktu Pro, Apple Remote Desktop kadar geniş kullanım özellikleri ve etkili bir arayüz ile karşımıza çıkmasa da, Skype entegrasyonu bir devrim niteliğinde. IP numarası bilgisi, port yönlendirmesi gibi etkenleri ortadan kaldırarak bir Skype kullanıcısı ile direkt bağlantı kurmanıza imkan tanıyor. Apple Remote Desktop’a da buna benzer bir özellik eklense oldukça hoş olurdu. Son olarak Timbuktu Pro, çok gelişmiş uzaktan erişim özellikleri aramayanlar için fiyatı açısından uygun bir çözüm olabilir.

Önümüzdeki ay yine alternatif bir uzaktan erişim yazılımı olan VNC’yi inceleyerek dosyamıza devam edeceğiz. Görüşmek üzere…

(Macline Temmuz 2006 sayısında yayınlanmıştır)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir