Kategoriler
Apple

Uzaktan Erişim Dosyası 5 – Microsoft Remote Desktop Connection

Gel Pisi PisiGel Pisi Pisi…


İnsanlar kedilere yüzyıllardır nankör sıfatını yakıştırmışlardır. Kediseverler bu yakıştırmayı pek kabul etmeseler de… Yıllarca Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarları “PC” yerine “pisi” olarak nitelendirdik esprili olarak. Tabi bunda Windows denilen “üstün yaratıcılık dehası” işletim sisteminin nankörlüklerinin payı da yok değil. Mac OSX’in çıkması ile Cheetah’dan başlayarak işletim sistemimiz de kedigillerin bir üyesi oldu. Olsun; en azından bizimkiler her köşebaşında rastlanabilen ufak-tefek  tüy yumaklarından değil. Karizması var 🙂

Uzaktan erişim dosyamızın bu bölümünde bir Mac üzerinden “pisi”leri kontrol etmenin keyfini çıkaracağız. Mac üzerinden bir “pisi”yi kontrol etmek için birçok yazılım alternatifi mevcut. Apple Remote Desktop, Timbuktu Pro, VNC ve Microsoft Remote Desktop Connection (RDC) bu yazılımlar arasında en çok kullanılanlar. Önceki bölümlerde RDC dışındaki yazılımları detaylı olarak incelemiştik. Bu ay RDC yazılımını ayrıntılı olarak inceleyerek diğer yazılımların “pisi” bağlantı seçeneklerine kısaca göz atacağız.

Microsoft Remote Desktop Connection

Microsoft tarafından kullanımımıza sunulan bu yazılım bence bir Mac üzerinden “pisi” kontrol etmek için en kullanışlı yazılım.

http://www.microsoft.com/mac/products/remote-desktop/default.mspx

Adresinden bilgisayarınıza ücretsiz olarak yükleyebileceğiniz RDC’ı Microsoft Office X ve 2004 sahibiyseniz Office klasörü içerisindeki “Additional Tools” klasöründe de bulabilirsiniz.

Minimum sistem gereksinimleri:

• Mac OSX 10.2.8 veya sonrası

• 128 mb ram

• HFS+ formatlı hard disk, 3 mb boş disk alanı

• Ethernet veya modem bağlantısı

Bağlantı kurabileceğiniz Windows tabanlı işletim sistemleri:

• Windows XP Professional

• Windows Server 2003

• Windows 2000 Server

• Windows 2000 Advanced Server

• Windows 2000 Datacenter Server

• Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition

İstemci bilgisayar ayarları:

RDC, Windows içerisindeki Remote Desktop modülünü kullanarak iletişim kurduğu için, bağlantı kurmak istediğiniz bilgisayara hiçbir client yazılım yüklemeniz gerekmiyor. İlgili “pisi” üzerinde My Computer/Bilgisayarım ikonuna sağ tıklayarak bağlamsal menüden Properties/Özellikler’i seçin. Karşınıza çıkan Properties/Özellikler penceresinde bulunan Remote/Uzak bölümüne girerek Remote Desktop/Uzak Masaüstü başlığı altındaki Allow users to connect remotely to this computer/Kullanıcıların bu bilgisayara uzaktan bağlanmasına izin ver seçeneğini aktif hale getirmeniz yeterli. Daha sonra Select Remote Users/Uzak Kullanıcıları Seç butonuna basarak açılacak olan bölümden “pisi” üzerinde bulunan kullanıcılardan hangilerini uzaktan erişime açacağınızı belirleyebilirsiniz. “Pisi” tarafındaki ayarlar bu kadar basit. Eğer “pisi” üzerinde güvenlik duvarı kullanılıyorsa ilgili yazılım üzerinde uzaktan erişim için kural atamanız gerekebilir.

Pisi’yi biraz sevelim…

RDC’ı yükledikten sonra çalıştırdığınızda tek bir pencere ile karşılaşacaksınız. Tüm ayarlar ve bağlantı işlemi bu pencere üzerinden gerçekleştiriliyor. Help dışında kullanılabilir bir menü seçeneği de bulunmuyor 🙂 Açılan RDC penceresinde, En üstte bulunan Computer satırına bağlantı kurmak istediğiniz bilgisayarın IP adresi, bilgisayar ismi veya alan adını yazın. Options bölümünün başında bulunan üçgene tıklayarak pencereyi genişletin.

General bölümünde; User name satırına bağlantı kuracağınız “pisi”deki ulaşmak istediğiniz kullanıcı hesabının kullanıcı ismi, Password satırına ilgili kullanıcının şifresi, Domain satırına ise “pisi” ağ üzerinde bir domain’e bağlıysa domain adresini yazın. Add to Keychain ile kullanıcı adı ve prolayı anahtar zincirine kaydedebilir, pencere altında bulunan Save As butonunu kullanarak tanımlamış olduğunuz uzak bilgisayar ayarlarını bir dosya olarak kaydedebilirsiniz. Kullanıcı adı ve parola bölümünü boş bıraktığınız takdirde, bağlantı esnasında ilgili bilgisayarın oturum açma ekranından da bu bilgilerin girişini yapabilirsiniz.

Display bölümünde; Remote desktop size başlığı altında bağlantı kuracağınız “pisi”nin bilgisayarınızda görüntülenme şeklini belirleyebilirsiniz. İsterseniz tam ekran modunda bağlantı kurabilir, isterseniz farklı ekran ölçülerinde bağlantıyı bir pencere içerisinde açabilirsiniz. Colors başlığı altında, uzaktaki bilgisayarın hangi renk modunda görüntülenmesini istediğinizi belirleyebilirsiniz. Renk konusu özellikle internet üzerinden kurulan bağlantılarda çok önemli. Renk kalitesi arttıkça ters orantılı olarak bağlantı performansınızın düşeceğini sakın unutmayın. Türkiye şartlarında internet üzerinden yapılan bağlantılarda 256 renk modunu kullanmak daha verimli olacaktır.

Local Resources bölümünde; Remote computer sound başlığı altında, uzaktaki bilgisayarda yapılan işlemler sonucu çıkacak olan seslerin “pisi” üzerinden çıkmasını, kendi bilgisayarınızın hoparlöründen çıkmasını veya iki bilgisayarın da çıt çıkarmamasını ayarlayabilirsiniz. Local devices başlığı altında, Mac üzerinde bulunan diskler ve yazıcılar ilgili “pisi” ile paylaştırılabilir. Paylaştırdığınız bir yazıcı “pisi”nin yazıcılar listesinde, disk sürücü ise “pisi”nin my computer/bilgisayarım penceresinde görüntülenebilir. Keyboard başlığı altında, Windows işletim sistemi üzerinde kullanacağınız alt tuşunun klavyenizdeki karşılığını ayarlayabilir, tek tuşlu bir fare kullanıyorsanız windows üzerinde sağ fare tuşunun hangi klavye kısa yolu ile oluşturulacağını tanımlayabilirsiniz.

Programs bölümünde; bağlantı esnasında otomatik olarak açılmasını istediğiniz program ve klasörleri tanımlayabilirsiniz. İlgili satırlara C:\Program Files/Program\Program.exe gibi bir dizin tanımı yapmanız yeterli.

Performance bölümünde; performansı artırmak için windows’un grafik arayüzünde bulunan özelliklerden hangilerini görüntülemek istediğinizi dilerseniz yukarı açılır menü üzerinden bağlantı hızınıza göre tespit edebilirsiniz. Manuel ayar yapmak isterseniz ilgili seçeneklerin başındaki kutucukları onaylamanız veya onayı kaldırmanız yeterli.

Bağlantı için gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra geriye tek bir şey kalıyor. Connect butonuna basmak. “Pisi” sevilmek için karşınızda mırlıyor 🙂

Bağlantıyı tam ekran modunda kurduysanız elma+D tuş kombinasyonunu kullanarak dock ve üst menüyü görüntüleyebilir/gizleyebilirsiniz. Eğer paylaşıma açtığınız disk sürücünüz varsa My Computer/Bilgisayarım içerisinde disklerinizi görmeniz mümkün. Fakat ben dosya transferi hızından hoşnut kalmadım. Özellikle internet üzerinden yapılan bağlantılarda oldukça yavaş. Bu yüzden kendi kullandığım Windows 2003 server üzerinde dosya transferi için kendime özel bir ftp alanı tanımladım. Kesinlikle RDC’ın dosya transferi performansından daha iyi sonuç verdiğini söyleyebilirim.

Bilgisayarınıza bağlı bulunan postscript yazıcıları da bağlantı kurduğunuz pisi üzerinden kullanabilirsiniz. Pisi üzerinde basmak istediğiniz dökümanı açarak bas komutu vermeniz ve yazıcı olarak da Mac’inize bağlı yazıcıyı tanımlamanız yeterli.

Bağlantı esnasında kullanabileceğizin bir diğer kolaylık ise kopyala-yapıştır özelliği. Kopyaladığınız herhangi bir metni Mac veya “pisi” üzerindeki herhangi bir programa rahatça yapıştırabiliyorsunuz.

RDC’ın en büyük avantajı, desteklediği sistemlerde bağlantı için Windows işletim sistemi içerisinde entegre olarak bulunan Remote Desktop Connection özelliğini kullanarak herhangi bir client yazılıma ihtiyaç duymaması. Lakin Windows içerisindeki Remote Desktop Connection’ın bir kötü yanı var. Aynı anda karşılıklı denetim yapılamıyor. RDC ile Mac-Pisi veya Pisi-Pisi bağlantılarda, bağlantı kurulan bilgisayarın ekranı otomatik olarak oturum açma ekranına dönüyor. Yani iki ekrandan aynı anda görüntü alınması, siz uzaktaki bilgisayarı kullanırken ilgili bilgisayar kullanıcısının sizin yaptıklarınızı izlemesi mümkün değil. Performans açısından değerlendirecek olursak oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Dial-up bağlantıyla bile 256 renk modunda tema ve masaüstü resmi özelliklerini pasif  hale getirerek rahatlıkla masaüstü işlemlerini yapabiliyorsunuz. Tabiki görsel işlemler yapmak (görsel ağırlıklı bir sayfa açmak, resim ve film görüntülemek vb.) olası değil. Yerel ağ bağlantısı üzerinde ise 100 mbps hızında bir erisim, görsel ağırlıklı işlemlerde o bilgisayarın başındaymışsınız hissi uyandırmasa da performansının tatminkar olduğunu söyleyebilirim.

ARD  ile “pisi”lere erişim

Apple Remote Desktop ile bir “pisi”yi kontrol etmeniz için, bağlanmak istediğiniz uzak bilgisayarda VNC sunucu yazılımının yüklü ve aktif olması gerekiyor. ARD, VNC protokolünü kullanarak diğer platformlar ile bağlantı kurabiliyor. Tabiki ARD’ın önceki bölümlerde incelediğimiz fonksiyonlarının çoğu diğer platformlarda çalışmıyor. Basit izleme ve kontrol işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. ARD’ın “pisi” bağlantılarında yeterli performansı gösterdiği söylenemez. 512K ADSL bağlantısı üzerinde yaptığım denemede ekran yenilemesi oldukça yavaştı. Yerel ağ üzerinde ise yine tatminkar bir performans sergilemiyor. “Pisi” üzerinde ctrl+alt+del tuş kombinasyonu kullanmanız gerektiğinde, standart bir klavye kullanıyorsanız ctrl+alt+forward+delete, taşınabilir bir bilgisayar kullanıyorsanız function+ctrl+alt+elma tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz.

VNC ile “pisi”lere erişim

Geçen bölümde incelediğimiz VNC client yazılımlarından birini kullanarak VNC sunucu yazılımının yüklü ve aktif olduğu bir “pisi”ye rahatlıkla bağlanabilirsiniz. Chicken of the VNC ve VNCThing’in performanslarının oldukça başarılı olduğunu söylemeliyim. Bu arada eğer benim gibi taşınabilir bir bilgisayar kullanıyorsanız ve “pisi” üzerinde ctrl+alt+del tuş kombinasyonu kullanmanız gerekirse Chicken of the VNC’de Connection/Special Keys, VNCThing’de ise Special menüsünü kullanarak ctrl+alt+del tuş kombinasyonu komutu verebilirsiniz 😉

Timbuktu Pro ile “pisi”lere erişim

Timbuktu Pro kullanarak bir “pisi”ye bağlanmak istiyorsanız ARD ve VNC yazılımlarında olduğu gibi, bağlantı kurmak istediğiniz bilgisayarda da bu yazılımların client sürümünün yüklü olması gerekiyor. Timbuktu Pro client yazılımı yüklü ve erişimi aktif olan bir “pisi”ye ister ağ adresini girerek, isterseniz Skype (versiyonlar uyumlu ise) entegrasyonu desteği ile rahatlıkla bağlanabilirsiniz. Yerel ağ ve internet üzerinden kurulan bağlantılarda performansı başarılı.

Son olarak…

Uzaktan erişim yazılımlarının “pisi” bağlantıları özelliklerine genel olarak baktığımız zaman RDC, ücretsiz oluşu, kullanım kolaylığı, performansı ve en önemlisi desteklediği sistemlerde bağlantı kurmak için uzak bilgisayarda herhangi bir client yazılımına ihtiyaç duymaması özellikleri ile baş sırada yer alıyor. Dezavantajları ise Windows 2000 altındaki sistem versiyonlarını, Unix ve Linux platformlarını desteklememesi, ekran görüntüsünün her iki bilgisayarda da aynı anda izlenememesi olarak sayılabilir. ARD ve VNC ise aynı bağlantı metodu kullanan iki yazılım. İkisi için de, bağlantı kurulacak “pisi” üzerinde VNC sunucu yazılımının yüklü olması gerekiyor. ARD’nin “pisi” bağlantılarındaki performansı çok başarılı değil. VNC ise gayet hızlı ekran yenilemesi sağlıyor. Unix ve Linux platformlarını da destekliyor. Timbuktu Pro, yalnızca kendi client modülünün yüklü olduğu sistemler ile bağlantı kurabiliyor. Unix ve Linux desteği bulunmuyor. En büyük avantajı Skype entegrasyonu ile port yönlendirmesine ihtiyaç duymadan kolaylıkla bağlantı kurulabilmesi.

Hoşçakalın.

(Macline Eylül 2006 sayısında yayınlanmıştır)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir